Konutlarda ısıtma ve sıcak su temini için ısı üretimi, dağıtımı ve tüketiminin aynı bağımsız bölüm içerisinde yapılmasına bireysel ısıtma denir. Bireysel ısıtma cihazlarına örnek olarak kombiler, kat kaloriferleri, sobalar, şömineler, şofbenler ve termosifonlar verilebilir.
Bireysel Sistemlerin Avantajları
- Son kullanıcı istedii konfor şartlarını diğer kullanıcılardan bağımsız olarak kendisi belirleyebilir. Son kullanıcı cihaz seçimini kendisi yapabilir.
- Gaz dağıtım şirketine karşı her kullanıcı kendisi sorumludur. Ortak kullanımdan dolayı oluşan ödeme sorunları yoktur.
- Isıtma tesisatındaki problemler nedeniyle merkezi sistemlerde olduu gibi, bazı dairelerin yeterince ısınamamalarına rağmen diğer dairelerle aynı yakıt parasını ödemeleri mecburiyeti gibi bir sorun yoktur.
- Tesisattaki problemler daire sahibinin inisiyatifinde daha hızlı giderilebilir. Son kullanıcı konutta kullanmadıı odalar ve evde bulunmadığı zamanlar için yakıt parası ödemez. Son kullanıcı bireysel faturalama nedeniyle enerji tasarrufuna daha fazla dikkat edebilir. Yakıt masraflarının apartman yönetimince tek elden takibi ve tahsilatı gerekli değildir. Isıtma sisteminin işletme, bakım ve onarım takibinin apartman yönetimince yapılmasına gerek yoktur.
- Isı üretimi, dağıtımı ve tüketimi aynı daire içerisinde olduğundan, üretim ve daıtım ısı kayıpları azdır. Isı dağıtımı aynı daire içerisinde olduğundan, merkezi sistemlerde olduğu gibi kollektörde ve kolonlarda hidrolik dengeleme (balanslama) kayıpları yoktur.
- Kazan dairesine gerek yoktur, binada daha fazla yer imkanı salar. Yaygın olarak kullanılan hermetik kombilerde bacaya gerek yoktur. Bireysel sistem az yer kaplar ve montajı kolaydır.